Dag 13: Roskilde – Frederiksværk, 29/7

Dejlig sløv morgen afventende kartoffelekspressen. Nanna og Uffe bragte friskopgravede kartofler og gulerødder og onde æg til en kop kaffe, og vi daffede af ved 11-tiden. For motor i vindstille og modvind 🙂 mod nord. Ind imellem var der lidt vind, men Roskilde fjord levner ikke megen plads til kryds, hvis nerverne skal ligge ned. En honningbi landede på et skøde og brugte en time på at kravle ned i læ – den så rædselslagen ud, og man kunne nærmest høre dens hjerte galoppere. Gad vide, hvad der sker en honningbi, der ikke kan finde hjem? Efter 5 timer nåede vi Frederiksværk. Fin havn med fraværende havnefoged. Faktisk har vi endnu ikke fundet ud af, hvordan man betaler for opholdet. Cyklerne foldet ud og udflugt til byen. Der er langt til byen, som til gengæld er meget, meget flot – smukke, gamle og meget store bygninger. Der er flere kanaler inde i byen. En af dem går til Arresø, og der har engang været vandmøller med agatsliberi, kanonstøberi og senere krudtværk. Den kanal går gennem skov og er gravet af danske soldater og svenske krigsfanger under Frederik IV.  Vi fandt en ikke-imponerende Netto – måske er vi for godt vante fra Maribo, men fik dog købt nok til, at skipperen kunne divertere med sin Kyllingesnadder med kolonihavekartofler og guacamole til aftensmad. Lige nu er der Monster-truck-etellerandet på havnen med en tydelig bas, men vi er jo så tolerante, selvom vi er tudsegamle, så vi overlever nok. Og så er der opvasken.